Biomedicum, Sweden

Solna, Sweden

Biomedicum, a cutting-edge laboratory for world-class esearch, located in Solna, just outside of Stockholm, Sweden, opened its doors in 2018 and houses five departments. As a result of an increasing demand for more advanced laboratories with modern facilities, Karolinska Institutet (KI), a world-renowned Medical University based in Solna built Biomedicum.
This new advanced laboratory, accommodating approximately 1,600researchers and other staff, is situated on the eastern edge of the Solna campus between Aula Medica and the Widerstr枚m building. With five departments under one roof, the Biomedicum building is responsible for experimental research and promotes interdisciplinary cooperation and research. Biomedicum comprises of approximately 65,000 square metres, making it one of Europe鈥檚 largest laboratories with the potential to attract researchers聽from all over the world.
Award-winning laboratory
Biomedicum started construction in 2013 and was built by Skanska on behalf of Akademiska Hus. The project won Building of the Year in 2019- a prestigious award that highlights quality, collaboration, economy, and form.
鈥淲e are incredibly proud that Biomedicum has been named Construction of the Year. This gain is a confirmation that we have succeeded in our work process and through good collaboration with all parties involved, generate the best balance between finances, time, and quality鈥 says Hayar Gohary, project director at Akademiska Hus. The building was also nominated for Best Healthcare Development at the 2020 Mipim Awards.
C.F. M酶ller Architects designed the building with the aim to boost interaction and collaboration between the five departments. Each element was carefully designed to foster a working environment that encourages interaction and the exchange of ideas.
鈥淗elvar lighting helps to create that modern feel within Biomedicum. Lighting control is important but being able to enhance user wellbeing and concentration is vital for research- Helvar lighting supports this鈥聽says聽Hans-G枚ran Johansson, Sales Manager, Helvar
鈥淚t鈥檚 always a proud moment when a project Helvar is involved in, wins an award! The lighting installed further creates a feeling of an advanced research laboratory鈥 says Hans-G枚ran Johansson.

 

Photography:Image 1: Stefan Zimmerman, Image 2: Andreas Andersson, Image 3 & 4: Martin Stenmark

Solna, Sweden